Få et god nats søvn

Published by Jesper Elfving on

Er søvn overhovedet nødvendigt?


Ja, alle har behov for søvn – nogle mere end andre. Generelt kan man sige, at jo ældre man bliver jo mindre er ens søvnbehov – men det er fuldstændig individuelt hvor meget det er behov for.

Følgende tommelfingerregel kan bruges : føler du dig veludhvilet og ikke træt i løbet af dagen, så har du sovet tilstrækkeligt.

Søvn er essentielt for vores krop og genopbygningen af den. Man kan sige, at kroppen re-genererer sig selv hen over natten. Mangel på søvn påvirker ikke kun dit humør, det påvirker også din indlæring, immunforsvar & hukommelse. Derfor er søvn ofte brugt som pressionsmiddel, da fraværet til sidst får offeret til at bryde sammen.

Ens søvnmønster har bedst af at være nogenlunde ens fra dag til dag (også i weekenderne!). Så man kan altså ikke opsamle et søvnunderskud og så indhente det i weekenderne. Når man når en vis alder (som jeg selv) har kroppens indre ur indstillet sig på, at skulle op samme tid hver dag – også selvom kalenderen siger lør- eller søndag.
Men hvordan får man få den perfekte søvn?
det findes der ikke nogen entydig opskrift på, men her er nogle at de ting jeg selv arbejder med, for at sove godt.

psst : jeg overholder ikke dem alle sammen hver dag 😉

Gode tips til en god nats søvn

1 Tag ikke telefonen med i soveværelset.

Hvis du bruger den som vækkeur, så sæt den på flytilstand hen over natten. Du undgår unødige forstyrelser og bib-lyde mens du sover og bib-lyde får dig ikke til at ligge og spekulere på hvad mon det var for en besked der tikkede ind der.

2. Se ikke TV eller brug computer lige inden sengetid.

Se ikke TV eller brug computer lige inden sengetid. Lyset og arbejdet vil fortælle din hjerne, at du er igang med noget og derved producerer den ikke melatonin (et søvnhormon). Din hjerne holdes altså vågen, selvom din krop er træt.

3. Undgå hård motion lige inden sengetid.

Aktivitet vil øge kroppens energiniveau og det tager længere for den at opstille sig til hvilefasen. Et lille gåtur i roligt tempo derimod kan varmt anbefales. Ud over frisk luft stimulerer den også din blodcirkulation.

4. Gå ikke sulten i seng.

Hvis din krop skriger efter mad, vil dens knurren let holde dig vågen eller vække dig midt om natten.

5. Spis ikke for meget lige inden sengetid.

Kroppen vil bruge en masse energi på at omsæte måltidet og derfor have svært ved at falde til ro. Ligeledes er slik & søde sager (desværre) bandlyst, da sukkerindholdet vil virke opkvikkende på dig.

6. Brug soveværelset til at sove i – ikke arbejde.

Din krop vil forbinde soveværelset med søvn og du slapper lettere af og glider hurtigere over i søvnfasen.

7. Undgå kaffe, thé & sodavand.

Alle tre dele indeholder mere eller mindre koffein, der virke opkvikkende. Skal du absolut have din aftenkaffe, så prøv at drikke koffeinfri kaffe – det er da værd at prøve.

8. Hold soveværelset koldt og mørkt.

Det før omtalte søvnhormon melatonin produceres kun i mørke, så derfor er det ikke godt med natlamper og vinduer ud mod gadelamper. Temperaturen falder en smule under søvn og derfor er et koldt rum med til at opnå den effekt hurtigere.

9. Undgå en eftermiddags-“morfar”

Hvis du snupper en lur hen over eftermiddagen, kan det påvirke dit søvnbehov, så du ender op med at ligge og kigge den halve nat. Prøv evt at erstatte luren af en powernap, dvs et kort afslappende lur på kun cirka 10. Den vil få dig til at slappe af og du virker udhvilet bagefter.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial