Western States 100-mile endurance run

Published by Jesper Elfving on

Her er lidt om selv løbet og vejen dertil. I kommende opslag vil du kunne læse om min træning, forventning, tanker mm på vejen mod USA..

Western States 100 er verdens ældste 100 mile trailløb og har en nærmest mytisk klang i ørerne på enhver ultraløber. Vel det nærmeste man kommer Den Hellige Gral indenfor ultra trailløb.

Svært at komme med til

Men ligeså kendt og ønsket løbet er, ligeså svært er det at komme på deltagerlisten. Her er listet mulighederne for at få et lod ned i den store tombolatromle. En lodtrækning der livestreames ( https://www.facebook.com/watch/live/?v=1430530323806095&ref=watch_permalink ) og vitterlig er en masse loddder i en stor tombolatromle.

 • Man kan ende i Top-10 i løbet og derved komme på startlisten det efterfølgende år.
 • Man kan vinde et Golden Ticket Race: https://www.wser.org/golden-ticket-races/
 • Der reserveres 6 pladser til de toprangerede løber i Ultra World Tour’en: https://www.wser.org/ultra-trail-world-tour/
 • Herudover udloddes et antal startnumre efter forskellige kriterier.
 • De resterende ca 269 pladser kræver gennemførelse af et løb fra denne liste: https://www.wser.org/qualifying-races/
  • Gennemførelse af et af disse løb, giver dog ikke adgang til løbet. Det giver blot adgang til at søge om adgang til løbet.
  • Kommer man ikke med til løbet, kan man søge igen året efter (kræver ny gennemførelse af løb fra listen). For hvert år der søges, fordobles antallet af ens lodder i bowlen.
  • Der skal søges efterfølgende, ellers slåes man retur til start og har igen kun ét lod.
Gammel aftale giver få pladser

En af grundene til, at det er så svært at komme med, er det lave deltagerantal. Da løbet i tidernes morgen startede fik de tilladelse til 388 deltagere (senere nedjusteret til 369). Dette antal ligger fast og indtil videre er der ingen udsigt til, at der lukkes flere deltagere ind.
Når alle numre er uddelt til vindere, topløbere mm er der 269 tilbage til fordeling mellem de, der søger. 269 er ikke meget, når der (i 2019) er 6664 løbere der søger og disse har tilsammen optjent 27872 lodder. Enkelte havde forsøgt 8 år og havde derfor optjent 128 lodder hver. Når de 269 numre er trukket, trækkes yderligere 50 navne, der kommer på en venteliste.

I’m in…

Jeg gennemførte Kullamannen ( https://kullamannen.com/ ) i 2019 og var derved kvalificeret til at søge om deltagelse i WS i 2020. Jeg søgte ud fra devicen om at komme igang med at optjene lodder til de efterfølgende år. Så statistisk var min chance altså svimlende lille.
Jeg fik dog heller ikke et direkte nummer til 2020 udgaven. Men var alligevel utrolig heldig og fik et lod som nummer 21 på ventelisten.

Som de fleste sikkert allerede har gættet kom der lige en pandemi på tværs af 2020 udgaven… Denne blev efterfulgt af afbud på afbud og pludselig stod jeg med en startplads i hånden 🙂

Ferien var bestilt

Det kom så meget bag på mig, at jeg allerede havde bestilt sommerferie på et andet tidspunkt. Svarfristen til WS var kort, så jeg var nødt til at tage chancen og betale tilmeldingsgebyret. Heldigvis har jeg forstående kolleger og chef, så efter et par uger i uvished fik jeg et go til ekstra ferie.

Nu venter jeg så bare på at blive vaccineret og at USA lukker op for indrejsende europæere, så jeg kan få bestilt flybillet.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial