Træning / motivation

Published by Jesper Elfving on

Træningsprogram

Er det noget for dig? Er det godt? Er det skidt?

Mange løbere følger slavisk et standardiseret træningsprogram og ikke syv vilde heste kan få dem til at afvige derfra.
Andre (ligesom jeg selv) laver en grovskitset plan og justerer hen ad vejen alt efter hvordan kroppen lige har det på træningstidspunktet.

Der er fordele og ulemper ved begge dele:

Fast træningsprogram

Hvis det er et standard træningsprogram, som du bare har fundet på nettet, er det mere held end forstand, hvis det passer til dig.
Du skal være mere end heldig, hvis du kan følge et af dem uden nogen form for justering.
Justeringer kan selvfølgelig sagtens laves til den slags programmer, men det kræver en del erfaring at kunne lave disse individuelle ændringer.

Til gengæld er det godt for nybegyndere, der ellers let kan træne på må og få eller i blinde. Med et program får de nogle konkrete planer for hvad de skal og hvornår de skal det. På den måde skal de ikke tænke så meget over tingene, de skal bare afsted når programmet siger det og løbe den distance programmet siger. En fast plan kan være med til at motivere og hjælpe begyndere med at komme godt igang og få dem ind i en rytme, hvor løb bliver en naturlig del af deres hverdag.

Det der er vigtigst er, at man ikke bliver en slave af programmet. Hvis man fx en dag er helt sløj og programmet siger “10 km stigningsløb” – så nytter det jo ikke noget, at man pisker sig selv igennem og er endnu mere sløj dagen efter og måske ender med et par sygedage.

Man skal heller ikke være så meget slave, at hvis man skipper en dag, så “skylder” man i banken og må tage disse km ekstra en anden dag.
Man kan også risikere at træning føles som en “sur pligt” – fordi alt er planlagt og ikke giver plads til individuelle tilpasninger.

En anden fælde er, at man træner sammen med en løber, der har fået skræddersyet et træningsprogram hen mod et specifikt løb. Da man er vant til at træne sammen, følger man “selvfølgelig” også programmet sammen. Men det er en ekstrem dårlig idé af flere årsager : programmet er designet til din løbekammerat ud fra de forudsætningen hun/han har, den træningstilstand (form) vedkommende er i, den tid vedkommende har til rådighed, det mål (distance & tid) vedkommende træner hen mod. Det skulle være meget mærkeligt, hvis disse parametre også passer på dig. Du risikerer at træne aldeles forkert, ende ud med en overbelastningsskade eller i det hele taget ende med et resultat der oftest slet ikke indfrier dine forventninger.

Ingen eller “Løst” træningsprogram

Man skal være rimelig erfaren og disciplineret for at følge den slags program.

Programmet kan f.eks være skruet sammen, så formen er meget løs sammenlignet med et fast træningsprogram (som beskrevet ovenfor).

En træningsmåned kunne f.eks. se således ud
Uge Total Træningspas
14 90 km : 5 km tempoløb (pace 4.25/km), langt pas 20 km roligt pace.
15 100 km : 5 km tempoløb (pace 4.25/km), langt pas 30 km roligt pace.
16 110 km : 10 km tempoløb (pace 4.35/km), langt pas 20 roligt pace.
16 120 km : 10 km tempoløb (pace 4.35/km), langt pas 35 roligt pace.

Som det bemærkes er ugetotalen højere end de 2 træningspas, der nævnes i beskrivelsen.
Programmet skal læses således : 5 km tempoløb i angivne tempo + ugens lange tur – hertil suppleres med selvvalgte træningsture indtil man når det oplyste træningtotal for ugen. F.eks giver summen af de 2 nævnte træningsture i uge 14 25 km – dvs der skal suppleres op 65 km efter eget valg (dog må ingen ture være længere end den i programmet nævnte.

Da man træner efter ens egen motivation og ‘”dagsform” får man en mere lystbetonet træning, hvilket ofte resulterer i mere kvalitet i træningen.
Det kræver dog en stærk disciplin og man skal holde sig selv skarp på, at man vil træne ikke bare springe endnu en dag over.

Har man ikke denne disciplin er risikoen, at man skipper for mange træninger, fordi det regner, du har ikke lige lyst eller andre af de tusindvis af undskyldninger, der står i kø.

Hvad er du til? Ved du det ikke?
Mange kan have en mening, komme med mere eller mindre gode input – men i sidste ende træffer du selv beslutningen.
Prøv dig frem – der er ingen der kender dig, din krop, din motivation og dine ambitioner bedre end dig selv.
Jo mere du træner/forsøger jo mere erfaring får du – og jo bedre bliver du til at træffe dine egne beslutninger vedr træning.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial