Rekordforsøg på GR20, Korsika

Published by Jesper Elfving on

Follow my blog with Bloglovin

En legendarisk, berømt og berygtet vandrerute, der krydser den franske ø diagonalt. GR20 krydser blandt andet stejle bjerge og man kommer op i mere end 2000 meters højde. Rutens er opdelt i 15 dagsture og det er ikke unormalt med 1000+ højdemeter på en dag. Terrænet er alpint og barskt og byder på stejle ned- og opstigninger.

Netop det, at ruten er legendarisk, en af europas hårdeste og smukkeste vandreruter tiltrækker nogle af de bedste trailløbere i verden. De kommer ikke for at vandre ruten, tværtimod – de kommer for at sætte FKT (Fastest Known Time). Pt er rekorden på 31:06 timer fra 2016 og sat af den franske tredobbelte vinder af UTMB (Ultra Trail Mont Blanc)-vinder François D’Haene

Men nu vil en anden franskmand, den 32 årige Xavier Thévenard forsøge at snuppe den rekord. Xavier er trods sit lille klejne udseende er erfaren og stærk trailløber. Han har ligeledes vundet UTMB 3 gange og har som den eneste stået øverst på podiet på samtlige UTMB distancer.

På et tidspunkt i perioden 6-10 juli vil han begive sig ud på den 180 km lange rute med start i Calenzana til Conca, en tur der byder på ikke mindre end 13800+ højdemeter. Undervejs passeres bla. Capu Larghia, Punta Rossa og Monte Cinto der rager 2706 m op over havet.
Idéen fik Xavier sidste år, da han trænede på ruten på lokale trailløbere. Det var ellers ikke planen, at rekordforsøget skulle ske allerede nu, men med Covid-19 og alle aflysningerne som følge deraf, synes tiden rigtig til det.

Xavier har aldrig tidligere været i gang mere end 24 timer non-stop, så det bliver endnu er udfordring at skulle holde sig løbende i cirka 30 timer.
“Det udfordrer mig, at se hvordan kroppen reagerer efter 24 timer” udtaler Xavier til det franske trailblad Trails Endurance Magazine

Han fortæller desuden, at forberedelserne har indbefattet en masse nedløb med løse sten, da ruten byder på en masse tekniske nedløb af den art. Afhængig af vejret starter forsøget i mellem 6 & 10 juli kl 4 om morgenen.

Det tidlige starttidspunkt skyldes, at de første 80 km er yderst krævende og tekniske og dem vil han helst have overstået inden natten sætter ind. En forventet tid på 16-18 timer kan måske give en idé om sværhedsgraden af det første stykke. Xaviers forældre har boet på Korsika og han har løbet flere små sektioner af ruten.

På turen vil han få hjælp af andre løbere, de støder til og fra som det passer med steder, hvor følgebilen kan komme tæt på ruten. Han vil hele tiden have 3 følgere med sig, de vil være friske og hjælpe ham med at holde et rytmisk og godt flow på turen.

Grunden til, at han har hjælpere er, at han derved undgår at skulle bære vand & mad, de kan navigere på ruten for ham (der er blandt andet nogle lokale løbere, der kender terrænet) og støtte ham moralsk.
En af hjælperne Guillaume Perretti kender ruten særdeles godt, han har selv i 2014 haft rekorden med 32:06 timer.

Jeg har været så heldig at møde begge franskmænd i Chamonix, da jeg var nede for at løbe UTMB (læs min UTMB beretning) . Et par helt almindelige mennesker der elsker at løbe i bjergnee, men bare er noget bedre til det end os andre. Stille rolige og ydmyge, ingen store armbevægelser eller her-kommer-jeg over dem. Francois bruger desuden en del tid sammen med familien som vinbonde.


Det bliver spændende at se om Xavier kan slå rekorden, de par gange jeg har fulgt ham ved UTMB, har han fulgt sin plan fra start og bare ladet de andre løbere suse afsted og ligge og presse hinanden. En plan han er lykkedes med ikke mindre en 3 gange.

Xavier største sejre
Vinder UTMB (2013, 2015 et 2018),
Vinder CCC en 2010
Vinder TDS en 2014
Vinder OCC en 2016
Vinder Mont-Fuji en 2018

Update 6/7

Her til morgen kl 04, startede Xavier ud på rekordforsøget.
Han kan følges live her: livetrack

Update 7/7
Her klokken 09:49 må Xavier erkende, at rekorden ikke falder. Han har længe ligget til ny rekord, men hen over natten/morgenen er tempoet går ned og han er cirka 30 min efter Francois’ tid – han mangler cirka 20 km og har cirka 1:17 hvis rekorden skal slåes.

Desværre…. På trods af , at det ikke blev til ny rekord (sluttiden blev 32:32) udtaler Xavier, at det har været en fantastisk oplevelse og rejse at løbe GR20 på tværs af Korsika.

https://www.instagram.com/p/CCSL4QeCxRT/?utm_source=ig_web_copy_link
Klar til afgang

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial